Fotograf Jonas Gunnarsson

Kom igång med din systemkamera - del 2

Share Share

Den här gången tänkte jag ta upp det här med slutartid. 

Det finns egentligen ingen standard för vad som räknas som lång respektive kort slutartid. Men jag skulle vilja säga att någonstans från 1/60sek räknas som lång, och 1/500sek räknar som kort. 

Lång slutartid använder jag för att få till ett silkeslent utseende på vatten och panoreringar, det man ska tänka på när man använder en längre slutartid är att det kan vara svårt att få skarpa bilder. Man kan säga att det finns två typer av oskärpa, skaknings- /rörelseoskärpa.

Skakningsoskärpa - Är när du inte lyckas hålla kameran tillräckligt still, finns lite olika sätt att motverka detta. Det första jag tänker på är stativ, men man kan använda bönpåse, träd eller något annat som du kan använda som stöd. Men kräver inte ditt motiv en lång slutartid så kan du alltid försöka gå ner slutartiden.

Rörelseoskärpa - Är när ditt objekt hinner röra sig så mycket att det blir oskarpt, detta kan du motverka genom att panorera eller använda en kortare slutartid.

33 sek, f/10, ISO100 (här har jag använt ett nd-filter för att få en riktigt lång slutartid)
Natur - fors i lång slutartid

1/40 sek, f/8, ISO250
Sport - panorering av motocrossåkare

Kort slutartid använder jag när vill frysa rörelser, även om det kanske inte är den mest spännande tekniken men det ger ofta skarpa bilder. För få en kort slutartid så krävs det mycket ljus, det får du genom att höja iso-talet och/eller använda en stor bländare (lågt f-tal).

1/1600 sek, f/2,8, ISO200
Livsstilsfotografering - gräsklippare

1/1000 sek, f/4, ISO400
Sport - skidåkare

Hoppas ni fått ut något av det här, och tveka inte att kommentera om ni tycker något är oklart eller om ni undrar över något. 

Ni har väl inte missat Del 1