Fotograf Jonas Gunnarsson

Ta bort kromatisk aberration.

Share Share

Ni som fotograferar, har säkert stött på ordet kromatisk aberation. Men vad är det, och framför allt hur man får bort det. Det är det jag tänkte tipsa om här.

Kromatisk aberration är ett optiskt fel som ger en färgförskjutning i bilden. Ofta ser man det som en lila skugga vid skarpa kanter, och ofta med en grön skugga på motsatt sida. På bilden nedan ser ni en grön skugga vid på den svarta kanten, som i det här fallet är en dator. Oftast lyckas Lightroom riktigt bra att få bort kromatisk aberration, antingen genom att klicka i rutan Remove Chromatic Aberrtion eller genom att ta pipetten och klicka i området där ni har kromatisk abberation.

Här hittar ni hur ni tar bort det i Lightroom, jag använder mig av Lightroom 5.5 men jag har för mig att det ser likadant ut från version 4 alla fall.

Exempel på kromatisk abberation

Men ibland händer det att LR inte riktigt lyckas ta bort allt, och då brukar jag använda den här metoden i Photoshop. Det finns säkert fler sätt att ta bort kromatisk aberration men det här sättet tycker jag fungerar bra, och går fort att göra.

  1. Från Lightroom, tryck ctrl-e (mac: Command-e) och öppna en kopia i Photoshop.
  2. Duplicera lagret genom att trycka ctrl-j (mac: Command j)
  3. Välj det lager du just skapade och välj Filter > Blur > Gaussian Blur och välj 15px vilket har visat sig fungera bra och klicka Ok
  4. Sen ändrar du blandningsläge, tror jag det blir på svenska eller layger mode på engelska, och ändrar från Normal till Color.
  5. Klart!

kromatisk abberation - förekromatisk abberation - efter

Det som är fördelen att göra det i photoshop, är att du får mer kontroll och kan lägga på en lagermask och måla fram ställena där du har kromatisk abberation så att det inte påverkar hela bilden.