Fotograf Jonas Gunnarsson

Kom igång med din systemkamera

Share Share

Ni som följt mig sen tidigare har läst det här inlägget tidigare, men tänker mig att det får större spridning nu när jag har en facebook-sida som jag kan dela inlägget via.

Hur många av er har inte en systemkamera som ligger hemma och samlar damm? Det kan bero på att ni tycker den är stor och klumpig att ta med sig, men ofta tror jag det beror på att man blev besviken på bilderna. Att dom inte blev bättre än bilderna från mobilen, eller tom sämre. Detta tänkte jag försöka hjälpa till med under några inlägg framöver.

Fototips - del 1

Jag köpte min första systemkamera när vi var på resa i New York -07, en Pentax k10d, och jag hade bestämt mig innan jag åkte att jag inte skulle använda auto-läget utan försöka lära mig att fota på "riktigt". Visste inte alltid, eller rättare sagt väldigt sällan, vad jag gjorde men jag lärde mig otroligt mycket på den resan. Blev många bilder som jag fick slänga, men så här i efterhand så blev det förvånansvärt många bra bilder också.

Some description Some descriptionFrihetsgudinnan - Manhattan, New YorkSome description

Jag läste mycket på fotosidan.se, som jag förövrigt rekommenderar varmt, innan jag åkte och försökte lära mig det här med bländare, slutartid och iso och läste mig till alla tänkbara olika förklaringar. Men det fastnade aldrig riktig förrän jag läste Scott Kelby´s bok Digitalfotografering - Lär dig yrkefotografernas hemligheter Vissa tycker att hans hurmor kan vara lite påfrestande men han skriver lättläst och jag har lärt mig väldigt mycket av hans böcker.

Det var när jag läste ett kapitel om landskapsfotografering och att proffsen, som han skriver, använder bländarprioritet när dom fotar landskap och jag började testa det. Man väljer alltså Av (Canon, Pentax) eller A (Nikon, Sony) på sin kamera, och ställer in valfri bländare. Ju större bländare, och det här är lite förrvirrande, alltså ju lägre siffra (f/2,8, f/4 osv) ju kortare skärpedjup får man.

Exempel på bild med en stor bländare, alltså lågt f-tal (f/1,4)

Barnfotografering i Umeå - Agnes

 

Exempel på bild med en liten bländare, alltså högt f-tal (f/11)

Kabinbana på berget Titlies - Zurich, Schweiz

Jag är svag för kort skärpedjup och använder det mycket när jag fotar, speciellt människor. Fördelen med ett stor bländare är att man får en kortare slutartid, och därmed större chans till skarpare bilder. Men mer om det på nästa inlägg.